Toivottavasti


Kaksi esimerkkiä tunnekartan käytöstä:
1)Oletko miettinyt vihanpuuskan yllättäessä sen perimmäisiä syitä?
Tunnekartta antaa vieritunteiden muodossa vihjeitä vihan juurista*.
Vihan kehitysvaiheista kertova tunneskaala paljastaa sen, minkälaisia seurauksia käsittelemättömästä vihasta voi olla.
Vihaa edeltää usein hämmennys. Vihan syynä on lähes aina se, että koemme jotain väärää tapahtuneen. Alkaa kiukuttaa. Sitten tulee tietoinen viha, joka hallitsemattomana voi johtaa julmuuteen ja raivoon.
Tällaisen ketjureaktion näet tunnekartan vasempaan laitaan johtavassa tunneskaalassa. Se on saanut nimekseen HUONO IHMISSUHDE.
Tunteita miettiessäsi on hyvä pitää mielessä se tosiseikka, että tunteet tulevat ja menevät, kuin pilvet. Ikävien tunteiden kohdalla tuo tieto saattaa lohduttaa.

2)Minkälaista mielenlaatua tarvitaan kestävän ihmissuhteen luomiseen?
Tunnekartan mukaan siihenkin edetään pienin askelin.
Jotta voisit kiintyä johonkin ihmiseen syvemmin, tarvitset selkeää viestintää, ajan myötä kehittyvää avoimuutta sekä hyväksyvää mieltä. Siitä seuraava kiintymys johtaa nautintoon, mikä lisää yhteyden kokemista. Ajoittain voidaan edetä hurmioonkin.
Kaikki nämä tunteet löydät tuossa järjestyksessä tunnekartan* oikealle kulkevassa HYVÄ IHMISSUHDE - tunneskaalalta.
Rakkaus on mielestäni enemminkin sitoutunutta toimintaa kuin vain pelkkää ohimenevää tunnekuohua.
Kasvavia tunnekokemuksia kuvaavia tunneskaaloja löydät tunnekartalta yhteensä kahdeksan. Kuhunkin niistä liittyy omanlaisensa hengitystyyli.

Alleviivatut lauseet paljastavat tunnekartan perusperiaatteet.
Vihreällä värillä kirjoitetut lauseet ovat ihan yleispäteviä tunne-elämän lainalaisuuksia.
Tunnekartan lukutaito kehittyy ajan myötä ja siitä paljastuu vielä vuosien jälkeenkin uusia ominaisuuksia. Vähän kuin kännykästäkin.
Yksinkertaistettua tunnekarttaa on muuten käytetty alakoulun neljäsluokkalaisten tunnekasvatustunnillakin. Vastaanotto oli innostunut*.

A)Tunnekartta on avautunut parhaiten miehille. Tämä saattaa johtua siitä, että miehet hahmottavat maailman usein erilaisina karttoina.
B)Tunnekartalle sijoittuu yhteensä 121 tunnetilaa. Saat käytyä ne kaikki läpi muutamassa minuutissa, jos lähdet mukaan opastetuille kierroksille.*
C)Oranssiset viitat tunneskaalojen päissä opastavat matkallasi. Lue kartalla kulkiessasi vain pienet mustat minä-viestit.

D)Jotkut tunnekartan termeistä ovat oikeastaan mielialoja tai asenteita.
E)Tunnekartalla* jokaisen tunteen alla näet minä-viestien palasia, joita melko yleisesti kuulee käytettävän.
F)Saat eniten hyötyä tunnekartasta*, jos otat siitä tulosteen ja sijoitat sen paikkaan, josta voit sitä päivittäin silmäillä. Mobiililaitteilla on hieman vaikea saada kokonaiskuvaa tunnekartasta.

G)Kielteisten tunteiden ytimekäs nimeäminen vaimentaa niitä* ja myönteiset tunteet puolestaan korostuvat niitä ajatellessa. Tunneilmaisun tulisi kuitenkin olla aikuismaista ja vastuullista.
H)Kielteisten tunteiden pulpahdettua pintaan, mielialaansa saa usein muutettua myönteisemmäksi sisäistä puhetyyliään ja hengitystyyliään vaihtamalla. Siinä voi auttaa myös ajatusten vaihtaminen lähemmäs vastatunnetta kuvaaviin mietteisiin. Tietoinen kehonkielen ilmaisun vaihtaminenkin on yksi avain parempaan mielialaan.

I)Tunnekartan* keskipisteestä löytyvä rauha on hyvä pitää myös tunteiden tarkastelun keskiössä. Rauhaan liittyvä minä-viesti voisi olla myös "annan anteeksi".
J)Keskipiste toimii tunnekartalta löytyvien vastatunteiden peilauspisteinä.
K)Tunnekartan* rakenneperiaatteeseen kuuluu kunkin tunteen ympäriltä löytyvät vieritunteet.

L)Myönteisiksi käsitetyt tunnetilat sijoittuvat lähinnä tunnekartan* oikeaan yläneljännekseen.
M)Tunnekartan* ominaisuuksiin kuuluu se, että vaikka kaikkia tunteita et kartalta löydäkään, niin voit sijoittaa ne joidenkin tunteiden väliin. Esimerkiksi rohkaisun paikka on lohdutuksen ja toiveikkuuden välissä.

N)Tunnesanojen alle merkityt numerot - jotka löydät vain
tämän linkin tunnekarttaversiosta* - mahdollistavat tunnekartan käytön noppapelilautana.
O)Tunnekartan* laidalle on merkitty sulkuihin kahdeksan elämän valintaa kuvaavaa sanaa.


Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen allekirjoitukseen:
Kunnia yksin Jumalalle
(Soli Deo Gloria eli SDG)
Pelle Gudsson

Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet-sivuston oheislukemistoa.