
Tunnesanojen alle merkityt numerot - jotka löydät vain
tämän linkin tunnekarttaversiosta* - mahdollistavat tunnekartan käytön noppapelilautana turvallisen tuttava- tai ystävä piirin kokoontumisissa.
Kukin voi kertoa aina oman pelinappulansa alle jäävän tunteen kohdalla siitä jotain yleistä. Halutessaan voi myös jakaa jotain omia kokemuksiaan.

Tutustuessasi karttaan ensimmäistä kertaa on tunteiden läpilukeminen spiraalimaisesti yksi tapa käydä läpi koko tunnespektri.
Kun lähdet tämän tunnekarttaversion* oikean yläkulman helppoudesta ja jatkat siitä vastapäivään, voit tehdä vuoristoratamaisen matkan tunnemaailmaan.
Nyt on muuten meneillään laaja suomenkielisen tunnesanaston* keräyshanke.

Tunnekartan laidalle on merkitty sulkuihin kahdeksan elämän valintaa kuvaavaa sanaa.
Tunnekartalla muodostuu perustunneskaalojen lisäksi tunteiden dynamiikkaa kuvaavia skaaloja myös RAIVO-YHTEYS –akselista ylös- ja alaspäin. Joitakin melko tavallisista tämänsuuntaisista tunnetilojen muutoksista on merkitty karttaan nuolilla. Esimerkiksi ulkopuolinen vaatimus synnyttää helposti paheksuntaa, kiukkua ja uhmaakin.

Tunnekartta on hahmotettavissa pallonmuotoiseksi, jos ajattelee keskipisteessä olevalle rauhan tunteelle vastatunteeksi minuuden katoamisen. Sitä ympäröivät siis tunneskaalojen äärimmäiset tunteet : mania, euforia, helppous, hurma, tyhjyys, epätoivo, kauhu ja hysteria.
Esimerkiksi maanisesti työtään loppuun saattava taiteilija voi sen valmistumisen jälkeen kokea elämänsä tyhjäksi. Silloin hän on kulkenut tunnekarttapallon toisen navan kautta tunnekartan paperiversion toiselle laidalle.
Charcoal Design
Tunnekartta sai alkunsa vuonna 1994 lukemastani lauseesta, joka oletti vihan koostuvan kahdesta muusta tunteesta. Sittemmin kartan rakenteelle on löytynyt vastaavuutta intialaisesta tunnejärjestelmästä, monista väitöskirjatutkimuksista ja jopa muutamista aivokuvannuksista.Esimerkiksi maanisesti työtään loppuun saattava taiteilija voi sen valmistumisen jälkeen kokea elämänsä tyhjäksi. Silloin hän on kulkenut tunnekarttapallon toisen navan kautta tunnekartan paperiversion toiselle laidalle.

Erilliset tunnekomponentit, jotka sijaitsevat yhtä kaukana ja vastakkaisilla puolella jotain tunnetta, on löydettävissä monesta tunteesta.
Periaate selvinnee parhaiten esimerkin kautta. Ajattelen oikeassa alalaidassa sijaitsevan häpeän koostuvan inhosta ja kiintymyksestä. Vasemmasta ylalaidasta löytyvän kateuden taas voi hahmottaa ihailun ja vihan summatunteeksi.

Mikäli et löydä jotakin tunnetta tunnekartalta, voit yrittää etsiä sille oikean paikan hakemalla sellaiset tunteet, jotka selvästikin liittyvät siihen. Tällainen likitunne siis sijoittuu tunnekartalle nimettyjen tunteiden väliin.
Likitunteisiin keskittyvä Facebook-sivu sekä oma tunnesanasto-blogi on viikottain päivitettynä jo netissä luettavissa. Siitä kerroinkin jo tuossa edellä punaisin kirjaimin.
Likitunteisiin keskittyvä Facebook-sivu sekä oma tunnesanasto-blogi on viikottain päivitettynä jo netissä luettavissa. Siitä kerroinkin jo tuossa edellä punaisin kirjaimin.
Viistosti tunnekartan halki KAMMOsta TARMOoon kulkee kristinuskoon kasvamisen ja kutsumuksensa seuraamisen skaala.
Robert Aichinger

Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen allekirjoitukseen:
Kunnia yksin Jumalalle
(Soli Deo Gloria eli SDG)
Pelle Gudsson
PS. Tämä tunnekartta on vain yksi mahdollinen tapa jäsentää tunnemaailmaa. Visuaalisesti suuntautuneille ihmisille se saattaa antaa paljonkin virikkeitä. Mikäli on oppinut käyttämään jotain toisenlaista tunteiden järjestelymenetelmää, niin tämä SDG*tunnekartta saattaa monipuolisuudessaan oudoksuttaa.
Joitakin taas tämä tunteiden paljous saattaa alkaa ahdistaa, jolloin tunnekartta ei ehkä ole juuri sillä hetkellä heille avuksi.
On syytä keskittyä alussa vain yhden itselleen merkityksellisen tunteen tarkasteluun tunnekartan valossa. Muuten tunnekartankin kanssa voi eksyä.

Tomasz Szkopinski
Tunnekartalle annettuja suosituksia voi lukea osoitteista:
http://tunnekartta.vuodatus.net/blog/2729067
http://ongelmanratkaisutekniikat.wordpress.com/tag/tunnekartta
Tunnekartta on tähän mennessä käännetty :
Tunnekartasta löytyy hyperlinkeinkin varustettu versio. Voit laittaa sen vaikka tietokoneesi suosikkeihin. Sen avulla voit lukea lyhyitä kirjoituksia 73 eri tunteesta vain klikkaamalla haluamasi tunteen nimeä.
http://www.keepandshare.com/doc/2122415/suunnistusohjekartta-79k?da=yOheistekemistä tunnekartan silmäilylle saat lukemalla Kimmo Takasen suositun kirjan "Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta". Tuosta linkistä avautuu muuten melkoisen antoisa sivusto tunneasioista kiinnostuneille.
Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet*-sivuston oheislukemistoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.