.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

maanantai 4. marraskuuta 2013

TUNNEKARTAN MUITA OMINAISUUKSIA
 Peter GalbraithTunnesanojen alle merkityt numerot - jotka löydät vain
tämän linkin tunnekarttaversiosta* - mahdollistavat tunnekartan käytön noppapelilautana turvallisen tuttava- tai ystävä piirin kokoontumisissa.

Kukin voi kertoa aina oman pelinappulansa alle jäävän tunteen kohdalla siitä jotain yleistä. Halutessaan voi myös jakaa jotain omia kokemuksiaan.


 Roby Mikic


Tutustuessasi karttaan ensimmäistä kertaa on tunteiden läpilukeminen spiraalimaisesti  yksi tapa käydä läpi koko tunnespektri.

Kun lähdet tämän tunnekarttaversion* oikean yläkulman helppoudesta ja jatkat siitä vastapäivään, voit tehdä vuoristoratamaisen matkan  tunnemaailmaan. 

Nyt on muuten meneillään laaja suomenkielisen tunnesanaston* keräyshanke.

Tunnekartan laidalle on merkitty sulkuihin kahdeksan elämän valintaa kuvaavaa sanaa.
Tunnekartalla muodostuu perustunneskaalojen lisäksi tunteiden dynamiikkaa kuvaavia skaaloja myös RAIVO-YHTEYS –akselista ylös- ja alaspäin.

Joitakin  melko tavallisista tämänsuuntaisista tunnetilojen muutoksista on merkitty karttaan nuolilla. Esimerkiksi ulkopuolinen vaatimus  synnyttää helposti paheksuntaa, kiukkua ja uhmaakin.


 Robert Proksa


Tunnekartta on hahmotettavissa pallonmuotoiseksi, jos ajattelee keskipisteessä olevalle rauhan tunteelle vastatunteeksi minuuden katoamisen.  Sitä ympäröivät siis tunneskaalojen äärimmäiset tunteet : mania, euforia, helppous, hurma, tyhjyys, epätoivo, kauhu ja hysteria. 

Esimerkiksi maanisesti työtään loppuun saattava taiteilija voi sen valmistumisen jälkeen kokea elämänsä tyhjäksi.  Silloin hän on kulkenut tunnekarttapallon toisen navan kautta tunnekartan paperiversion toiselle laidalle.


 Charcoal Design
 
Tunnekartta sai alkunsa vuonna 1994  lukemastani lauseesta, joka oletti vihan koostuvan kahdesta muusta tunteesta.  Sittemmin kartan rakenteelle on löytynyt vastaavuutta intialaisesta tunnejärjestelmästä, monista väitöskirjatutkimuksista ja jopa muutamista aivokuvannuksista.

Erilliset tunnekomponentit, jotka sijaitsevat yhtä kaukana ja vastakkaisilla puolella jotain tunnetta, on löydettävissä monesta tunteesta. 

Periaate selvinnee parhaiten esimerkin kautta. Ajattelen oikeassa alalaidassa sijaitsevan häpeän koostuvan inhosta ja kiintymyksestä. Vasemmasta ylalaidasta löytyvän kateuden taas voi hahmottaa  ihailun ja vihan summatunteeksi.


Sigurd Decroos
 
Mikäli et löydä jotakin tunnetta tunnekartalta, voit yrittää etsiä sille oikean paikan hakemalla sellaiset tunteet, jotka selvästikin liittyvät siihen. Tällainen likitunne siis sijoittuu tunnekartalle nimettyjen tunteiden väliin.

Likitunteisiin keskittyvä Facebook-sivu sekä oma tunnesanasto-blogi on viikottain päivitettynä jo netissä luettavissa.  Siitä kerroinkin jo tuossa edellä punaisin kirjaimin.

Viistosti tunnekartan halki KAMMOsta TARMOoon kulkee kristinuskoon kasvamisen ja kutsumuksensa seuraamisen skaala


 Robert Aichinger
 
Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen allekirjoitukseen:
 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

    Pelle Gudsson


PS. Tämä tunnekartta on vain yksi mahdollinen tapa jäsentää tunnemaailmaa. Visuaalisesti suuntautuneille ihmisille se saattaa antaa paljonkin virikkeitä. Mikäli on oppinut käyttämään jotain toisenlaista tunteiden järjestelymenetelmää, niin tämä SDG*tunnekartta saattaa monipuolisuudessaan oudoksuttaa.
Joitakin taas tämä tunteiden paljous saattaa alkaa ahdistaa, jolloin tunnekartta ei ehkä ole juuri sillä hetkellä heille avuksi.

On syytä keskittyä alussa vain yhden itselleen merkityksellisen tunteen tarkasteluun tunnekartan valossa. Muuten tunnekartankin kanssa voi eksyä.Tomasz Szkopinski


Tunnekartalle annettuja suosituksia voi lukea osoitteista:
 


 
Tunnekartta on tähän mennessä käännetty :

 


 
saksaksi*

 


 

Tunnekartasta löytyy hyperlinkeinkin varustettu versio. Voit laittaa sen vaikka tietokoneesi suosikkeihin. Sen avulla voit lukea lyhyitä kirjoituksia 73 eri tunteesta vain klikkaamalla haluamasi tunteen nimeä.
http://www.keepandshare.com/doc/2122415/suunnistusohjekartta-79k?da=y


Julia Freeman-Woolpert

 
Vähän tieteellisemmin termein laadittu 13 sivun mittainen selostus* SDG*tunnekartan taustoista on myös jo laadittu.

Oheistekemistä  tunnekartan silmäilylle saat lukemalla Kimmo Takasen suositun kirjan "Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta".  Tuosta linkistä avautuu muuten melkoisen antoisa sivusto tunneasioista kiinnostuneille.Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet*-sivuston oheislukemistoa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.