.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

maanantai 2. helmikuuta 2015

Tunnekartan lukuohjeita pitkän kaavan mukaan


 Toivottavasti SDG*tunnekartta*  auttaa sinua tutustumaan tunteisiisi. Niitä on tosiaan enemmän kuin vain ne kaksi : "ihan kivaa" ja "ahistaa".Kun opit itse ja opetat myös lapsia nimeämään tunteita, luot pohjan tunteiden hallinnalle, itsetuntemukselle sekä myötätunnolle. Tunneälyn merkitys korostuu työelämässä.

Tunteiden nimeäminen - vaikkapa kirjoittamalla - tuo ne tietoisen, aikuismaisen ajattelun piiriin.  Tällä tavoin voivat jopa jotkut psykosomaattiset oireet kadota.

Tiivis A4-kokoinen tietopaketti  SDG*tunnekartasta ja tunne-elämän lainalaisuuksista on vain klikkauksen päässä*. 

Tuoreimmat tunneaiheiset blogikirjoitukseni löytyvät täältä. Tosin viime aikoina en ole kovin paljon kirjoitellut. Blogiarkistoista löytyy kyllä häpeästä ja kiintymyksestä aika pitkiäkin pohdiskeluja.
 

 Arto Auranen


Kaksi esimerkkiä tunnekartan käytöstä:

1)Oletko miettinyt vihanpuuskan yllättäessä sen perimmäisiä syitä? 

Tunnekartta antaa vieritunteiden muodossa vihjeitä vihan juurista*

Vihan kehitysvaiheista kertova tunneskaala paljastaa sen, minkälaisia seurauksia käsittelemättömästä vihasta voi olla. 

Vihaa  edeltää usein hämmennys.  Vihan syynä on lähes aina se, että koemme jotain väärää tapahtuneen. Alkaa kiukuttaa. Sitten tulee tietoinen viha, joka hallitsemattomana voi johtaa julmuuteen ja raivoon. 

Tällaisen ketjureaktion näet tunnekartan vasempaan laitaan johtavassa tunneskaalassa. Se on saanut nimekseen HUONO IHMISSUHDE.
Tunteita miettiessäsi  on hyvä pitää mielessä se tosiseikka, että tunteet tulevat ja menevät, kuin pilvet.  Ikävien tunteiden kohdalla tuo tieto saattaa lohduttaa. Miguel Ugalde


2)Minkälaista mielenlaatua tarvitaan kestävän ihmissuhteen luomiseen?
 
Tunnekartan mukaan siihenkin edetään pienin askelin. 

Jotta voisit kiintyä johonkin ihmiseen syvemmin, tarvitset selkeää viestintää, ajan myötä kehittyvää avoimuutta sekä hyväksyvää mieltä.  Siitä seuraava kiintymys johtaa nautintoon, mikä lisää yhteyden kokemista.  Ajoittain voidaan edetä hurmioonkin.

Kaikki nämä tunteet löydät tuossa järjestyksessä tunnekartan* oikealle kulkevassa HYVÄ IHMISSUHDE - tunneskaalalta.

Rakkaus on mielestäni enemminkin sitoutunutta toimintaa kuin vain pelkkää ohimenevää tunnekuohua.


Kasvavia tunnekokemuksia kuvaavia tunneskaaloja löydät tunnekartalta yhteensä kahdeksan. Kuhunkin niistä liittyy omanlaisensa hengitystyyli.


Sergio Roberto Bichara


Alleviivatut lauseet paljastavat  tunnekartan  perusperiaatteet.

Vihreällä värillä kirjoitetut lauseet ovat ihan yleispäteviä tunne-elämän lainalaisuuksia.

Tunnekartan lukutaito kehittyy ajan myötä ja siitä paljastuu vielä vuosien jälkeenkin uusia ominaisuuksia.  Vähän kuin kännykästäkin.

Yksinkertaistettua tunnekarttaa on  muuten käytetty alakoulun neljäsluokkalaisten tunnekasvatustunnillakin. Vastaanotto oli innostunut*.

 Eshan Namavar

A)Tunnekartta on avautunut parhaiten miehille.  Tämä saattaa johtua siitä, että miehet hahmottavat maailman usein erilaisina karttoina.

B)Tunnekartalle sijoittuu yhteensä 121 tunnetilaa. Saat käytyä ne kaikki läpi muutamassa minuutissa, jos lähdet mukaan opastetuille kierroksille.*

C)Oranssiset viitat tunneskaalojen päissä opastavat matkallasi. Lue kartalla kulkiessasi vain pienet mustat minä-viestit.

  Michaela Kobyakov
 
D)Jotkut tunnekartan termeistä ovat oikeastaan mielialoja tai asenteita.

E)Tunnekartalla* jokaisen tunteen alla näet minä-viestien palasia, joita melko yleisesti kuulee käytettävän.

F)Saat eniten hyötyä tunnekartasta*, jos otat siitä tulosteen ja sijoitat sen paikkaan, josta voit sitä päivittäin silmäillä.  Mobiililaitteilla on hieman vaikea saada kokonaiskuvaa tunnekartasta.

 Emiliano Spada George Crux

G)Kielteisten tunteiden ytimekäs nimeäminen vaimentaa niitä* ja myönteiset tunteet puolestaan korostuvat niitä ajatellessa. Tunneilmaisun tulisi kuitenkin olla aikuismaista ja vastuullista.

H)Kielteisten tunteiden pulpahdettua pintaan, mielialaansa saa usein muutettua myönteisemmäksi sisäistä puhetyyliään ja hengitystyyliään vaihtamalla.  Siinä voi auttaa myös ajatusten vaihtaminen lähemmäs vastatunnetta kuvaaviin mietteisiin. Tietoinen kehonkielen ilmaisun vaihtaminenkin on yksi avain parempaan mielialaan.

 Chris Watk

I)Tunnekartan* keskipisteestä löytyvä rauha on hyvä pitää myös tunteiden tarkastelun keskiössä.  Rauhaan liittyvä minä-viesti voisi olla myös "annan anteeksi".

J)Keskipiste toimii tunnekartalta löytyvien vastatunteiden peilauspisteinä.

K)Tunnekartan* rakenneperiaatteeseen kuuluu kunkin tunteen ympäriltä löytyvät vieritunteet.

 Hector Landaeta

L)Myönteisiksi käsitetyt tunnetilat sijoittuvat lähinnä tunnekartan* oikeaan yläneljännekseen.

M)Tunnekartan* ominaisuuksiin kuuluu se, että vaikka kaikkia tunteita et kartalta löydäkään, niin voit sijoittaa ne joidenkin tunteiden väliin.  Esimerkiksi rohkaisun paikka on lohdutuksen ja toiveikkuuden välissä.

 Emiliano Spada

N)Tunnesanojen alle merkityt numerot - jotka löydät vain
tämän linkin tunnekarttaversiosta* - mahdollistavat tunnekartan käytön noppapelilautana.

O)Tunnekartan* laidalle on merkitty sulkuihin kahdeksan elämän valintaa kuvaavaa sanaa.

 Chiara Angelini

P)Tunnekartalla muodostuu perustunneskaalojen lisäksi tunteiden dynamiikkaa kuvaavia skaaloja myös RAIVO-YHTEYS –akselista ylös- ja alaspäin.

Q)Tunnekartta* on hahmotettavissa pallonmuotoiseksi.

R)Erilliset tunnekomponentit, jotka sijaitsevat yhtä kaukana ja vastakkaisilla puolella jotain tunnetta, on löydettävissä monesta tunteesta. Esimerkiksi häpeän voi ajatella koostuvan inhosta ja kiintymyksestä.

  Arturo Garro

S)Viistosti tunnekartan* halki KAMMOsta TARMOoon kulkee kristinuskoon kasvamisen ja kutsumuksensa seuraamisen skaala.

T)Sukulaistunteilla, jotka muistuttavat toisiaan, voi olla tunnekartallakin pitkäkin keskinäinen etäisyys. Tällaisia  ovat esimerkiksi kunnioitus ja arvostuskyvyttömyys ja avuttomuus sekä syyllisyys ja häpeä.  

U)Joitakin taas tämä tunteiden paljous saattaa alkaa ahdistaa, jolloin tunnekartta ei ehkä ole juuri sillä hetkellä heille avuksi.

V)Tunnekartasta löytyy uutuutena TUNTEIDEN TULKKI* -sovellus.  Se kääntää suomenkieliset tunneilmaisut englanniksi, kun vierität tiedoston sivupalkkia. Valitettavasti se toimii vain riittävän isolla näytöllä. Vaihtoehtona on kaksipuolinen paperiprintti.  Katseesi tiettyyn tunteeseen keskittämällä ja nopeasti paperia kääntämällä  sen laidoista kiinnipitäen voit tulkata 121 tunnetta kielestä toiseen.Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen allekirjoitukseen:

 


    Kunnia yksin Jumalalle

    (Soli Deo Gloria eli SDG)


    Pelle Gudsson  Micah Burke

Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet-sivuston oheislukemistoa.

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Mikä tämä tunnekartta-juttu oikein on? Mihin se perustuu?

  VastaaPoista
 2. Moi! Ja kiitos kysymyksistä.

  Tunnekartta perustuu omiin kokemuksiin sekä eri asiantuntijalähteistä saatuihin oivalluksiin. Niitä yhdistämällä on yli kahdessa kymmenessä vuodess syntynyt Jumalan kunniaksi tämä ilmeisesti maailmassa ainutlaatuinen tunnenimitysten systemaattinen kartoitus.

  Voit lukea lisää kartan taustoista uusimmasta wordpress-blogistani http://tunnetunteesi.wordpress.com Sieltä näet myös arvovaltaisimmat TUNTEET-sanakirjan saamat suositukset.

  Kaikille tunnekartta ei ilman lisäselvityksiä aukene, mutta monet ovat saaneet siitä avun mielensä sokkeloissa seikkailuun.

  VastaaPoista

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.