.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Häpeään liittyviä ominaisuuksia


Löysin uuden tavan tulkita tunnekarttaa. Se perustuu kunkin tunteen vastakkaisilla puolilla yhtä kaukana oleviin apuvastatunteisiin. Kaikissa tapauksissa tämä lukutapa ei onnistu, mutta joidenkin tunteiden kohdalla se antaa uusia näkökulmia kulloinkin tarkasteltavaan tunteeseen.

Oikeastaan tunnekartan synty juontaa juurensa juuri tällaisesta tulkintatavasta : olin jostain kirjasta lukenut, että viha koostuu pelosta ja halusta. Intuitiivisesti takerruin tuohon väitteeseen ja aloin laatia tätä tunneverkostoa luottaen, että jotain järkevää saattaisi kehittyä. Nykyisin tunnekartan ylävasemmassa sisäkulmassa lukee kylläkin ihailu, mutta halu on vieläkin ihan siinä vieressä.

Samaa lukutapaa käytin myös jo vuosia sitten yrittäessäni määritellä häpeää. Apuvastatunteiden perusteella voisi väittää, että häpeä on kiintymyksen ja inhon sekoitus.

Nyt seinällä olevaa tunnekarttaa tuijottamalla huomasin, että kaakon suunasta löytyvän häpeän ympärillä
tunnekartalla olevista apuvastatunteista voi koostaa monia muitakin häpeäihmistä kuvaavia väitteitä tai asennoitumistapoja:


Liika vastuullisuus johtaa usein uupumukseen

Tarve osoittaa alemmuutta

Tuskan tunteminen yhteyden sijaan

Turha nöyryys

Mukautuvuus noloihin tilanteisiin

Kyvyttömyys hyväksyä itseään

Riippuvuus tympeistäkin ihmisistä

Itsesääli saattaa tuottaa nautintoa

Pettymykset turhista asioista


Häpeä on todella niljakas tunne määriteltäväksi. Poikkeaahan se kaikista muista tunnekartan tunteista siinä mielessä, että häpeä kuvaa suhdetta omaan olemukseen. Muut tunteet taas kertovat suhteestamme ympäristön asioihin ja ihmisiin.
          Tuntemisiin,

          Pelle Gudsson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.