.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

lauantai 23. helmikuuta 2013

Perusluottamuksen kasvattaminen (4/5)


Jos haluat lähteä  matkalle kohti terveempää perusluottamusta, esittelen tässä kolme turvallista reittivaihtoehtoa.  Niiden matkaoppaita voit kysellä vaikkapa kirjastosta.

 

1)Ensimmäisenä suosittelen Seppo Jokisen kirjaa "Rikotusta eheä". Se sisältää 7-vaiheisen menetelmän, jota voit käyttää myös itseksesi. Toisena vaiheena kirjassa käsitellään perusluottamusta ja se huipentuu paremman itsetunnon rakentumiseen.

2)Mikäli kristillinen arvomaailma oudoksuttaa, niin voi olla, että  ”Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti” –kirja on sinua varten. Tuo Jeffrey E. Youngin ja Janet S. Kloskon teos neuvoo viitisen vuotta sitten Suomeen rantautuneen terapiamuodon aakkoset.    Suomalainen  versio aiheesta  on Kimmo Takasen kirjoittama ”Tunne lukkosi”-opus.  Se on saanut todella hyvät arvostelut ja netistä löydät myös kirjaan liittyvää oheisaineistoa.

3)Kolmas tehokkaaksi osoittautunut ja kokonaisvaltainen menetelmä on transaktioanalyysi, jota soveltuu myös itseapuna käytettäväksi.  Suomeksi aiheesta on julkaistu kolme kirjaa, joiden painos on valitettavasti jo loppuunmyyty:

-Amy Bjork Harris ja Thomas S. Harris : “Minulla menee hyvin, entä sinulla?”

-Amy Bjork Harris ja Thomas S. Harris : ”Aina OK”

-Eric Berne ”Kanssakäymisen kuviot”

Transaktioanalyysissa keskeisiä käsitteitä ovat ihmisen mielen tilat, jota kuvataan sanoilla VANHAMPI, AIKUINEN, LAPSI.  Myös termit OK, PELIT, SILITYKSET ovat saaneet normaalikielenkäytöstä poikkeavat sisällöt.

 


Muistutan siitä faktasta, että tunnetyöskentely saattaa väsyttää yllättävästi. Niinpä arjen aikataulutusta on ehkä syytä karsia.

 

    Tuntemisiin,

    Pelle Gudsson

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.